Assalamualaikum, selamat pagi untuk semua. Hari ni saya ada mood untuk update blog. Jiwa agak tenang, ada sedikit masa terluang. Coretan hari ini agak ringkas. Hari yang baik, mood yang baik juga bermula dengan sarapan. Siapa kata sarapan tak penting? Bukan sahaja kepada kanak-kanak, sarapan juga penting untuk orang dewasa. Sarapan penting sebagai alas perut pada pagi hari terutama mereka yang bekerja sama ada bekerja di kebun atau di pejabat. Sarapan membekalkan nutrien dan tenaga sepanjang hari serta memastikan metabolisme badan dalam tahap optimum selain dapat mengelakkan kita makan berlebihan. Jadi, jangan cuba-cuba nak skip sarapan ya. Jangan seksa perut!
Berada dalam tempoh PKPD 'memaksa' kita untuk masak sendiri di rumah. Siapa kata masakan kita tak sedap? Itu pendapat kita sahaja sedangkan tangan kita juga kreatif untuk menyajikan menu yang sedap. Belum cuba belum tahu. Yang penting rajin buat R&D. Bukan kilang saja ada R&D tau. Kali pertama masak mungkin tak sedap tapi kita mesti cari punca masakan kita kurang sedap. Mana tahu masakan kita boleh jadi 'signature' kita dan boleh jual. Hari ini saya guna bahan di dapur sahaja. Tak perlu nak sediakan bahan pelik yang tiada di depan mata.
Sarapan saya hari ini ringkas saja. Apa yang ada dalam peti ais itulah bahan masakan saya. Lagipun setiap hari sibuk dengan tugasan dari rumah. Kalau nak makan yang istimewa sikit tunggu la hujung minggu. Lebihan nasi yang ada saya buat nasi goreng. Senang saja resipinya. Bila dah masak dan makan semasa nasi masih panas memang sedap. Saya dapat ilham buat nasi goreng yang ini semasa saya makan malam di sebuah restoran di Damansara Utama tahun 1988. Lama dah, kan? Kalau tak silap di Restoran Eden. Tak tau la restoran tu masih ada lagi ke atau dah berubah nama. Memang sedap nasi gorengnya. Saya pun mula mengecam ramuan yang digunakan dalam nasi goreng tu. Yang pasti mereka masukkan udang basah, cili padi, belacan dan serai. Jadi, setiap kali saya nak masak nasi goreng empat bahan utama ini tak pernah tertinggal. Kalau tak cukup bahan, saya takkan buat nasi goreng yang special ni.
Tumis bahan-bahan yang ditumbuk dulu sampai harum |
Nasi goreng serai tapi lupa masuk sayur campur |
Sayur campur atau mixed vegetable menjadikan nasi berwarna-warni dan cantik |
Tumbuk bawang merah, cili api, ikan bilis, belacan dan serai |
NASI GORENG SERAI
5 tangkai cili padi
No comments:
Post a Comment