Powered By Blogger

Tuesday, July 13, 2021

Sarapan Hari Ini

Assalamualaikum. Selamat pagi Malaysia negaraku tercinta.  Hari ini masuk hari keempat Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD) di mukim saya. Bosan tersangat bosan. Bermula 18 Mac 2020 hingga hari ini kehidupan kita bertukar 360 darjah. Hari ini tak sama seperti hari-hari sebelum Covid-19 menyerang dunia. Program Imunisasi Covid-19 Kebangsaan  yang telah dilancarkan pada 24 Februari 2021 diharapkan dapat melandaikan lengkungan jangkitan Covid-19 dan kita dapat menikmati kehidupan normal seperti dahulu.

Tempoh PKPD memang membosankan. Sabar ajelah ya. Syukurlah kita masih dapat menikmati harum semerbak kopi dan lembutnya cucur udang walaupun bahan yang digunakan amat ringkas. Pada waktu-waktu kritikal begini kita tak boleh lagi berangan nak makan sedap di restoran terbuka sambil menikmati indahnya waktu malam. Bersederhanalah dan bersyukurlah dengan apa yang ada.  Jadi, pada hari ini sarapan saya juga sangat ringkas tetapi sedap. Cukuplah dengan cucur udang dan teh Lipton yang menjadi pilihan sejak dulu.  Tak cantik pada pandangan mata tapi sepantas kilat hilang dari atas meja 😂😂 Tak sedar dah habis sepinggan. Kalau bahan cukup lagi la sedappp. Tengok gambar macam tak sedap je tapi cuba rasa....pasti angguk kepala dan setuju memang sedap. 

Cucur udang tak cukup bahan 😃

Roti gardenia menjadikan adunan cucur udang lembut sampai petang

Sos cili thai jenama Kimball pelengkap hidangan

 Saya tak ada resipi khas buat cucur udang. Apa yang ada di dapur, cukuplah. Yang penting ada tepung, bawang dan minyak masak. Udang saya keluarkan dari peti ais pukul 11.30 malam sebelum masuk tidur. Bangun tidur udang dah tak keras kerana ais dah mencair. Senang nak buang kulit. Tak perlu tunggu lama. Kucai, tauge, lobak merah, daun bawang, jagung tin pun tak ada. Kalau ada lagi la sedap. Jadi, saya gunakanlah apa yang ada sahaja. Tapi rasa cucur memang ummmppphhh....terbaik sampai petang. Tapi tak sampai petang pun.....dah licin. Ya, memang lembut. Kalau tak percaya....cubalah! Ini bahan-bahan yang biasa saya guna untuk buat cucur udang.

8 ekor udang saiz sederhana (potong kecil - edisi jimat)
3 keping roti gardenia (rendam dalam air panas 5 minit)
3 sudu besar tepung gandum
2 sudu besar tepung beras
1 biji bawang besar saiz sederhana
1 biji telur saiz B
1 biji ubi kentang (potong dadu)
1 biji cili merah (cincang halus)
1/2 biji lobak merah (potong dadu)
2 sudu besar jagung tin (jika ada)
1 genggam tauge
sedikit kucai atau daun bawang
1 sudu kecil garam halus 

1. Hancurkan roti gardenia yang direndam. 
2. Dalam bekas masukkan udang, roti gardenia yang telah dihancurkan, tepung gandum, tepung beras,  bawang besar, ubi kentang yang dipotong dadu, cili merah cincang, lobak merah yang dipotong dadu, 
jagung tin, tauge dan kucai atau daun bawang serta garam.
3. Masukkan air sedikit demi sedikit sampai adunan sebati. Pastikan adunan boleh dijemput dengan tangan. Jangan cair.
4. Goreng dalam minyak panas hingga keperangan.
5. Angkat dan boleh dihidangkan dengan sos cili.

** Cara pintas nak sediakan sos cili senang je. Ambil sos cili thai jenama Kimball dan tambah sedikit air panas. Kacau rata dan boleh dihidangkan dengan cucur udang. Siapp. Selamat mencuba.





1 comment: