Powered By Blogger

Saturday, November 05, 2011

Malam 10 Zulhijjah 1432H

Sup Kepala Ikan Jenahak untuk makan tengah hari tadi memang membuka selera

Daging Masak Hitam di kuali

Nasi himpit Adabi sudah siap dimasak dalam bungkusan kecil sesuai dipotong empat sahaja

Ini kacang tanah yang sudah digoreng dan ditumbuk kasar
Nasi himpit dah siap masak. Cuma gunakan satu setengah kampit sahaja guna jenama Adabi. Wangi bau daun pandan. Kacang tanah dah siap ditumbuk kasar. Tak nak blend sebab nak kekalkan keaslian rasa kacang yang rangup. Lepas solat isyak nanti baru masak kuah kacang pulak. Mak dah ambil tugas masak rendang. Daging masak hitam tu dan nasi himpit dah jadi menu wajib setiap kali hari raya puasa dan hari raya haji.  Anak cucu berselera makan. Lemang dah siap dibeli pagi tadi lebih kurang pukul 11.30 pagi.  Biasanya kalau beli lemang pada makcik tu, dua tiga hari pun elok lagi. Kalau rajin dan mata tak mengantuk, boleh masak kek coklat sebiji.  Kek coklat kukus lebih sedap daripada kek coklat yang dibakar dalam oven.  Teksturnya halus, lembut dan lebih lembab.  Dah banyak kali juga buat kek kukus ni.  Kalau dah dihidang, ehmmmm cepat je habis.  Rasa-rasanya jarang ada kanak-kanak waima orang dewasa sekalipun tak suka kek coklat ni kalau rasanya enak.  Jadi, saya pun cuba pelbagai resipi kek coklat. Bukan sahaja resepi malah kaedah memasak pun kena bertukar-tukar juga, Itu kira ada R & D le tu.  Ehhhh....bukan perindustrian je ada r & d, lain-lain pekerjaan pun perlu ada R & D kalau nak maju!

Tapi ada yang tak sedapnya. Tengah seronok tengok siaran tv Salam Baitullah yang dihostkan oleh Dr. Ridzuan Tee Abdullah dengan Ustaz Mohd Kazim Elias Al-Hafiz, lagu rancak menggema pulak ntah dari mana. Baru teringat...rupa-rupanya Dataran Klah Homestay yang dihias indah itu untuk konsert . Mcm mana boleh jadi macam tu???   Gitu lah...kita hidup bermasyarakat bermacam budaya pulak. Masing2 menegakkan hak duduk di bumi Malaysia ini.

Ohhh dah pukul 11.00 malam. Kuah kacang sedang mendidih di dapur.  Sekejap lagi masak.

 


No comments:

Post a Comment