Powered By Blogger

Saturday, April 18, 2020

Popia Goreng Berinti Sayur Simple

24 Syaaban 1441H
Hari ke-32 PKP 

Rasanya dah hampir dua bulan kulit popia disimpan dalam peti ais. Beli untuk buat stok. Mana tahu ada ahli keluarga datang ke rumah boleh juga buat minum petang. Tapi, apabila PKP datang barulah plastik keluar dari peti ais 😃 Teringin pula nak makan popia goreng walaupun inti tak berapa cukup syarat. Yang ada cuma kacang panjang, lobak merah, sengkuang dan udang kering. Tak apalah kan ... boleh la tu.....hihi.  Popia goreng berinti sayur saya gandingkan dengan puding karamel. Ini kali ketiga saya buat puding karamel sepanjang tempoh PKP ni. 

Petang Sabtu, pukul 4.00 petang saya dah duduk kat dapur.  Buka peti ais bawa keluar popia sejuk beku, sayur dan udang kering. Cuaca di luar dah mula gelap. Tak lama kemudian hari pun hujan. Dingin terasa. Dah selesai solat asar, saya pun menikmati popia goreng dan secangkir teh tarik. Ehhhhh .... sedap jugak 😋. Bukan susah sangat nak buat popia goreng berinti sayur. Ikutlah apa yang ada di dapur. Ada hikmah juga PKP ni sebab tiada makanan yang dibazirkan. Para isteri yang bekerja mesti lebih bijak mengurus hal ehwal dapur. Setidak-tidaknya tak ada dah barang makanan yang expired ....kannn??

Popia sejuk beku jenama Trisha's

Popia siap untuk digoreng

Puding karamel yang memikat selera

Minum petang saya hari ini 


POPIA GORENG BERINTI SAYUR 
( Untuk 2 orang makan )

Bahan:
9 keping kulit popia (frozen)
2 urat kacang panjang
2 inci lobak merah
1/4 biji sengkuang (saiz kecil)
3 sudu besar udang kering (lagi sedap udang geragau)
2 sudu besar tepung gandum (bancuh dengan sedikit air jadikan pelekat kulit popia)
( ** Nak lagi sedap tambahlah tauge )

Cara:
1) Kacang panjang, lobak merah dan sengkuang dibasuh bersih.
    Kemudian sayur-sayur dipotong kecil seperti nak buat pecal.
2) Udang kering atau udang geragau dibasuh bersih dan toskan.
3) Di atas sekeping kulit popia, letakkan sayur dan udang kering.
    Gulung dan sapukan sedikit bancuhan tepung gandum untuk melekatkan kulit popia.
    Ulang sehingga habis.
4) Goreng popia hingga kulit bertukar keperangan.
    Angkat dan toskan. Boleh dihidang bersama sos cili.

** Nak buat sos cili jalan pintas ikut cara saya senang je 😆😋 Tuang sos cili dalam mangkuk dan tambah air panas. Boleh agak-agaklah ya jangan cair sangat. Tak perlu tambah garam dan tak perlu tambah gula. Rasanya tetap sedap ....sesedap rasa. Cubalah. Sos cili yang saya paling suka kalau makan dengan cucur ialah Sos Cili Thai jenama Kimball (gambar).


No comments:

Post a Comment