Powered By Blogger

Thursday, April 09, 2020

Puding Karamel PKP Fasa 2

9 April 2020 / 15 Syaaban 1441H

          Ooohhh leganya .... akhirnya berjaya juga menyediakan Puding Karamel ni. Alhamdulillah. Sebelum PKP selalunya kakak ipar saya yang rajin buat. Setiap kali balik kampung atau datang ke rumah saya, satu atau dua bekas mesti untuk saya. Simpan dalam peti ais dan makan masa sejuk. Tak terperi enaknya. 

          Ye la kan .... bila ada orang yang rajin buat, kita relaks je. Tapi bila dah masuk PKP ni tak ada pilihan la jawabnya. Nak tak nak kena la buat sendiri.... hahahaha. Ada juga hikmahnya PKP ni kan? Setidak-tidaknya bertambah juga sikit kemahiran kita. Moga-moga rangkaian Covid-19 segera dapat diputuskan.  Insya-Allah.

Laporan terkini Covid-19 setakat pukul 5.00 petang tadi 
           Betul la orang kata. Makanan kalau buat sendiri memang sedap. Rasa original. Bila dah siap puding karamel ni, saya rasa termanis le pulak. Tak apa la .... ini percubaan pertama. Kalau nak buat lain kali mungkin boleh kurangkan sedikit gula.  Ini resipinya:

Puding Karamel 
Bahan Puding:
3 biji telur (saiz kecil)
300 ml susu segar
40 gram gula
1/2 sudu kecil esen vanila

Bahan Karamel:
45 gram gula
3 sudu besar air

1) Mula-mula sediakan acuan. Sapu acuan dengan mentega.
2) Sediakan karamel. Panaskan gula dalam periuk dengan api kecil. Kacau sentiasa. 
     Apabila gula bertukar perang, masukkan air. Teruskan mengacau hingga gula cair dan 
     warna keemasan.
3) Tuangkan karamel ke dalam acuan. Ketepikan.
4) Sediakan kukusan.
5) Sediakan puding. Dalam periuk panaskan sebentar susu segar dan gula. Kacau 
     sebentar hingga gula cair. Tutup api.
6) Dalam mangkuk, pukul telur dan esen vanila. 
7) Masukkan susu ke dalam mangkuk adunan telur. Kacau sebati.
8) Tuang ke dalam acuan kukus selama 20 minit. Boleh tutup acuan dengan aluminium foil 
     supaya permukaan puding cantik.
9) Setelah angkat dari kukusan, biarkan sejuk. 
10) Setelah sejuk boleh terbalikkan puding ke atas pinggan leper. Sejukkan dalam peti ais.

Kalau tak sabar .....makan je terus 😋😋

Terpecah masa nak terbalikkan ke pinggan ... mujur sedap 😋

Tak mengecewakan kerana tekstur puding ni halus je.


 Puding ni bersaiz kecil sebab susu segar hanya ada 300 ml je. Maka perlu disesuaikan dengan telur dan gula. Kalau nak guna acuan empat segi pun boleh juga. Lebih senang kalau nak simpan dalam peti ais. Kalau nak buat banyak gandakan saja sukatan. Tak susah la membuatnya. Sangat enak dimakan ketika sejuk.


No comments:

Post a Comment